14613c773156ecb67efaeb036180698a
top of page

Hoe ik mijn zelfzorg kan blijven volhouden:

Mijn ultieme tips!


In de huidige wereld van vandaag, waarin je altijd bereikbaar lijkt te moeten zijn, is zorgen voor jezelf en jezelf even afsluiten van alles en iedereen niet altijd even makkelijk. In deze blog deel ik met jou welk proces ik heb doorlopen om vandaag (meestal) de discipline op te brengen om mijn zelfzorgroutines vol te houden. Want enkel wanneer ik deze kan volhouden kan ik optimaal functioneren en de dingen bereiken die ik voor ogen heb. Dus bij deze, mijn ultieme tips hiervoor!


1. Beloftes leren nakomen


Die discipline kunnen opbrengen is natuurlijk niet iets dat vanzelf is gekomen hé. Ik ben hier al een paar jaar mee bezig en het begon voor mij allemaal na het lezen van een boek van Rachel Hollis: Girl, wash your face. Dit boek is mijn bijbel voor heel veel redenen, maar wat voor dit stuk belangrijk is, is dat zij in haar boek een voorbeeld stelt van hoe beloftes belangrijk zijn. Wanneer je bevriend bent met iemand die altijd maar dingen beloofd, om ze daarna te annuleren of niet na te komen, hoe voelt dit dan voor jou? Ben je teleurgesteld? Ben je boos? Zou je lang bevriend blijven met deze persoon? Voor mij zou deze vriendschap na een tijdje wel ophouden eerlijk gezegd.


En dan draait ze het ook om. Als jij zo zou zijn, zou jij dan met jezelf bevriend willen zijn? Wil jij iemand zijn die altijd beloftes breekt of iemand die ze nakomt? Dit heeft mij écht aan het denken gezet over wat voor een persoon ik wil zijn én heeft me ook geleerd om de woorden die ik uitspreek te wikken en te wegen. Niet meer zomaar loze beloftes doen omdat dat is wat mensen willen horen, maar écht gaan nadenken over de dingen die in mijn mogelijkheid liggen en ook eerlijk toegeven wanneer dit niet zo is. En ook tegenover mezelf niet meer zomaar dingen zeggen zonder actie te nemen, maar tonen dat ik iemand ben die het waard is om naar te luisteren en te geloven. (Doet trouwens ook wonderen voor je zelfbeeld!)


2. Doelen stellen


Nadat ik aan de slag ben gegaan met de beloftes ben ik doelen gaan stellen. Zo wou ik voor 2021 héél graag mijn eerste boek Wat een burn-out écht met je doet uitbrengen, maar daarvoor moest ik een aantal dingen gaan aanpassen rond mindset en energiemanagement. Ik ben dus gaan kijken naar de dingen waarvan ik vond dat ik ze moest bereiken voordat ik mijn boek zou kunnen uitgeven en hoe ik daar zou kunnen geraken. Zo had ik bijvoorbeeld enorm weinig energie, omdat ik per nacht maar max 6 uur sliep. Ik begon dus met het nemen van natuurlijke slaapmedicatie (onder begeleiding) en merkte stilaan verbetering. Met meer slaap kwam ook meer energie en geduld om effectief met het schrijven en bewerken van mijn boek bezig te zijn.


Ook voor de komende jaren heb ik bepaalde doelen en ga ik dus invoelen wie Future-Nikki is. Wat doet ze? Welke beslissingen maakt zij i.v.m. haar (mentale) gezondheid? Wat zijn haar prioriteiten? Wat wil zij over 5 jaar bereikt hebben en hoe heeft ze dat gedaan? Met wie omringt ze zich? En wanneer ik al die dingen beantwoord heb, neem ik vandaag al beslissingen vanuit die Future-Nikki. Want als ik vandaag al niet ga leven naar wie ik binnen 5 jaar wil zijn, komt er ook niks van. Weten wie ik wil zijn in de toekomst en wat ik daarvoor moet doen helpt mij om mijn langetermijn visie vast te houden. Het helpt me om te weten waarom ik doe wat ik doe en waarom het belangrijk is. Want het zal me super ver brengen!

(Wil jij dit ook? Dan is mijn Future-you meditatie iets voor jou!)


3. 24u "doodziek" zijn.


Als laatste tip misschien niet zo voor de hand liggend, maar hear me out! Sinds mijn burn-out en nadat mijn lijf heel duidelijk voor mij op de stop-knop heeft gedrukt, word ik soms wakker met een lege batterij. Er zit niks in de tank en ik heb alleen maar genoeg energie om 3x met de hond buiten te gaan en te zorgen dat ik voldoende eet en drink. Op die dagen komt de trut in mijn hoofd het hardst naar boven, want oei oei, wat met de to-do lijst van vandaag? Ik kan toch niet niks doen? Maar het tegendeel is waar!


Op zulke dagen behandel ik mezelf 24u alsof ik doodziek ben en met koorts in bed lig. Back to basics: dus enkel eten, voldoende drinken en buitengaan met de hond. Ik maak tijd en ruimte voor ontspanning d.m.v. (extra) dutjes, lezen of de hele dag (disney)films te kijken. Geen to-do lijst, geen moeilijke gerechten klaarmaken, gsm links laten liggen en de wereld gewoon aan mij voorbij laten gaan. Even helemaal tot mezelf komen, zonder verplichtingen, om er de dag daarna weer voor te gaan. Soms moet je gewoon lief zijn voor jezelf en de compassie tonen die je je beste vriendin ook zou geven moest zij ziek zijn. Het is écht oké. <3

En het helpt, want deze blog is het resultaat van gisteren die 24u voor mezelf te nemen, zodat vandaag de inspiratie kan stromen!


En daarmee zijn we aan het einde van deze blog gekomen, waarbij je nu mijn 3 beste tips hebt om je zelfzorg vol te houden. Ik hoop van harte dat het je lukt aan de hand van deze tips! Moest dat niet lukken of je merkt dat je daar toch graag iets meer hulp bij kan gebruiken, dan kan je ook instappen in een coaching traject waarbij ik samen met jou ga kijken waar je naartoe wil en hoe je daar kan geraken. En ik ben natuurlijk uw grootste cheerleader! Meer informatie daarover vind je op deze pagina.


Wat vond je van deze tips? Gebruik je ze zelf? Heb je nog andere tips die je graag wil delen? Laat het me gerust weten in de comments!


Veel liefs,

Nikki.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page